Een team van onderzoekers van de Stanford-universiteit heeft een computer zodanig kunnen programmeren dat deze mogelijke tekenen van huidkanker kan ontdekken. Het apparaat doet dit net zo nauwkeurig als een dermatoloog, stellen zij.

Door de techniek te gebruiken in een smartphone-app, zou men in de toekomst zelf verdachte plekken op hun huid analyseren.

"Het is ons doel om de expertise van de beste dermatologen overal beschikbaar te stellen", zegt Sebastian Thrun, senior auteur van het onderzoek aan CNN. Dit zou vooral nuttig zijn voor mensen die wonen in landen waar de gezondheidszorg niet optimaal is.

Patronen

Het onderzoeksteam heeft voor het programmeren van de computer een dataset van 129.450 afbeeldingen gebruikt, afkomstig uit achttien online databases en het medische centrum van de Stanford-universiteit. Daaruit leert het systeem patronen herkennen en kan het goed vaststellen of een moedervlek of andere verdachte plek op de huid nader onderzocht moet worden.

Door de computer ook afbeeldingen te laten controleren van verdachte plekken die niet eerder door een dermatoloog waren bekeken, kon worden getest of er door het systeem inderdaad een accurate uitspraak kon worden gedaan. Daarna bekeken dermatologen dezelfde afbeeldingen en daaruit bleek dat zij tot dezelfde conclusie kwamen als de voorgeprogrammeerde computer.