De levensverwachting van personen die lijden aan alvleesklierkanker, een van de meest dodelijke soorten van de ziekte, kan mogelijk worden verlengd dankzij een combinatie van twee medicijnen.

Als patiënten na chirurgie de kankermedicijnen gemcitabine en capecitabine innemen, leeft bijna 29 procent van hen minstens vijf jaar langer. Dat blijkt uit een testonderzoek, gepubliceerd in The Lancet, dat werd gehouden door de universiteit van Liverpool onder ruim 700 patiënten.

Na hun operatie werd de behandeling met behulp van beide medicijnen vergeleken met een behandeling waarbij alleen gemcitabine werd toegediend.

28,8 procent procent van de patiënten die beide medicijnen gebruikte, leefde daarna nog minstens vijf jaar. Dit geldt voor 16,3 procent van de alvleesklierkankerpatiënten die alleen gemcitabine gebruikten.

Beschikbaar

Volgens Pancreatic Cancer UK, de stichting voor alvleesklierpatiënten in Groot-Brittannië, moet deze combinatie van medicijnen beschikbaar zijn voor alle patiënten die voor de behandeling in aanmerking komen. Dit zou betekenen dat er jaarlijks ongeveer 100 patiënten een levensverwachting van minstens vijf jaar krijgen.   

Momenteel leeft slechts vijf procent van de patiënten vijf jaar of langer en één procent langer dan tien jaar. Sinds de jaren zeventig is de overlevingskans van de ziekte nauwelijks verbeterd.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 2.000 mensen gediagnosticeerd met de ziekte.