'Een op vijf huisartsen geeft overgebleven medicijnen aan arme patiënt'

Een op de vijf huisartsen bewaart overgebleven medicijnen voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen, ondanks dat dit wettelijk niet mag. 

Voor twee onderzoeken voor het televisieprogramma Het Nationaal Zorgdebat bij Omroep Max werden 300 huisartsen en iets minder dan 400 apothekers in samenwerking met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP gevraagd naar het gebruik van medicijnen bij hun patiënten.

De overgebleven medicijnen komen bij nabestaanden van overleden patiënten, ouderen die naar een verpleeghuis gaan of van patiënten die een bepaald medicijn niet blijken te verdragen vandaan en worden aan patiënten meegegeven die de medicijnen zelf niet kunnen betalen.

Het weggeven van overgebleven medicijnen mag wettelijk gezien niet. De overgebleven medicatie zou moeten worden vernietigd.

Zorg weigeren

Volgens de huisartsen en apothekers weigeren patiënten regelmatig zorg omdat ze het niet kunnen betalen. Dit leidt volgens de huisartsen tot "onverantwoorde risico's".

Naast het niet ophalen van medicijnen weigeren patiënten zorg door niet naar de fysiotherapeut te gaan, bloedonderzoek niet te laten uitvoeren en door niet naar andere specialisten te gaan.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie