'Malariavaccin moet op grotere schaal worden getest'

Kandidaat-vaccins tegen malaria moeten in meer mensen worden getest dan eerder werd aangenomen. Wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam en het Radboudumc in Nijmegen hebben een rekenmodel ontwikkeld om te bepalen wat het minimaal aantal deelnemers is voor een goede studie.

"Het is belangrijk dat er genoeg vrijwilligers aan meedoen om de juiste conclusies te trekken. Aan de andere kant wil je de groepen zo klein mogelijk houden om zo niet meer mensen dan absoluut noodzakelijk aan malaria bloot te stellen", zegt Robert Sauerwein, hoogleraar Medische Parasitologie in het Radboudumc.

Het rekenmodel en de argumenten hiervoor zijn vrijdag gepubliceerd in het PLoS Computational Biology.   

"Door in de vroege testfase een kandidaat-vaccin in een grotere groepen mensen te vaccineren in studies is de kans groter dat we meer veelbelovende vaccins vinden en dus sneller een effectieve entstof ontdekken tegen deze ziekte", zegt Luc Coffeng, onderzoeker op de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.  

Bij het testen van kandidaat-vaccins wordt er eerst getest in gecontroleerde malaria-infectiestudies, de CHMI-studie. Hierbij worden gezonde vrijwilligers geïnfecteerd met malaria om te kijken naar het mogelijke beschermende effect van het vaccin. Dit alles gebeurt in streng gecontroleerde omstandigheden.

Effectief

De onderzoekers zijn van mening dat er sneller een effectief vaccin kan worden gevonden als de onderzoeksgroep voor CHMI-studies vergroot kan worden

De afgelopen tien jaar zijn veertig van een groot aantal kandidaat-vaccins klinisch getest op mensen. Daarvan bleek één vaccin, het RTSS-vaccin, veelbelovend. Na vaccinatie bleken kinderen voor 45,7 procent beschermd tegen malaria gedurende achttien maanden.

Aan malaria sterven jaarlijks 438.000 mensen en de ziekte is de nummer één doodsoorzaak in de wereld bij kinderen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie