Vrouwen die een zwaar dieet volgen en tegelijkertijd ook een actieve vorm van krachttraining uitoefenen, lopen geen extra risico op blijvende gezondheidsproblemen.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gehouden door de universiteit van Jyväskylä in Finland, gepubliceerd in Frontiers in Physiology.

De vrouwen die op professioneel niveau aan krachttraining doen, hebben als doel om een lichaam te krijgen met een laag vetpercentage maar een zo hoog mogelijke spiermassa. Om dit te bereiken moeten ze intensief trainen maar tegelijkertijd ook een streng dieet volgen. Daarna volgt een herstelperiode waarin de wedstrijddeelnemers weer 'normaal' gaan eten.

Voor het onderzoek werden 50 vrouwen onderzocht, waarbij er 27 op dieet waren ten behoeve van een toekomstige wedstrijd. De gegevens van de andere 23 vrouwen werden gebruikt als vergelijkingsmateriaal. De vrouwen volgden dit strenge dieet vier maanden.

Vetmassa

De wedstrijddeelnemers consumeerden gedurende hun dieetperiode aanzienlijk minder koolhydraten en aten juist meer proteïnerijke producten. Daarmee lieten ze hun vetmassa met 35 tot 50 procent slinken.

Het hormonale systeem veranderde veel gedurende deze periode, wat ook bleek uit hun menstruatie die onregelmatiger werd. Na de periode waarin de vrouwen weer normaal aten, herstelden de hormoonniveaus zich weer.

Uit de studie bleek dat de hormonale veranderingen die plaatsvinden door het dieet zich weer binnen drie à vier maanden kunnen herstellen. Het is hierbij wel essentieel dat zij hierna een paar maanden een normale hoeveelheid energie binnenkrijgen.