Na een testonderzoek, waarbij een genetisch gemanipuleerde vorm van de malaria-parasiet werd gebruikt voor de ontwikkeling van een vaccin, zijn mensen niet ziek geworden. 

Het vaccin bevat een 'zwakkere' vorm van de malaria-parasiet en brengt geen volledige infectie teweeg.

Uit de test bleek het immuunsysteem goed op het vaccin te reageren en de mensen werden niet ziek, is te lezen in de onderzoeksresultaten die zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Voor het vaccin verwijderde het team van het Centre for Infectious Disease Research in Seattle drie genen van de parasiet, zodat levercellen niet konden worden geïnfecteerd. Hierdoor wordt het immuunsysteem blootgesteld aan malaria, maar kan de parasiet geen ziekte veroorzaken.

Geen bijwerkingen

Tien mensen deden mee aan de testonderzoeken. Geen van hen werd ziek en ook hadden zij geen last van bijwerkingen. De antistoffen die de patiënten aanmaakten werden toegediend aan muizen, die een grotere immuniteit ontwikkelden voor malaria nadat zij met het virus werden geïnfecteerd.

De onderzoekers laten weten dat de ontwikkeling van het vaccin een mijlpaal is in de bestrijding van malaria.  

Er bestaat nog geen effectief vaccin tegen malaria. In 2015 stierven stierven volgens de Verenigde Naties bijna 400.000 mensen in Afrika aan de infectieziekte.