Nog eens 66 vrouwen moeten wachten totdat zij kunnen starten met hun vruchtbaarheidsbehandeling in het ivf-laboratorium in het UMC Utrecht.

Eerder kregen 84 vrouwen te horen dat hun behandeling werd uitgesteld; het AD stelt dat dit er inmiddels 150 zijn.

Het gaat om patiënten van het UMC, maar ook van vier nabij gelegen ziekenhuizen die van het lab gebruikmaken. Vrouwen die al begonnen zijn met hormoonstimulatie zijn de enigen die momenteel worden geholpen. Het UMC laat weten dat zij nog niet kunnen zeggen wie voorrang krijgen als het lab weer opent.

Het ziekenhuis laat weten dat het nog minimaal vijf weken zal duren voordat de behandelingen weer van start gaan.

Zaadcellen

27 december werd bekend dat bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar zijn gebruikt.

Hierdoor bestaat de kans dat vrouwen zwanger zijn geraakt met het zaad van een andere man. Het UMC stelde dat die kans klein is, maar kon het niet volledig uitsluiten. De behandelingen werden vervolgens direct gestaakt.

"We vinden het afschuwelijk dat dit is gebeurd en leven erg mee met de betrokken paren", schrijft het St. Antonius Ziekenhuis, dat voor vruchtbaarheidsbehandelingen samenwerkt met het ivf-lab van het UMC Utrecht. "Ze zijn door het UMCU geïnformeerd en wij staan voor ze klaar om ze zo goed mogelijk te begeleiden waar mogelijk."