Het aantal mensen dat vanwege vuurwerkverwondingen aan de handen naar de plastisch chirurg moest, is deze jaarwisseling gedaald. Bij deze specialisten belandden 33 vuurwerkslachtoffers op de behandeltafel, tegen 52 vorig jaar en 69 het jaar ervoor.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zegt dinsdag dat het beleid omrent (verkeerd) vuurwerkgebruik lijkt te werken. De vereniging wacht wel af omdat het aantal slachtoffers nog tot eind januari kan oplopen.

Ook dit jaar zorgde illegaal vuurwerk voor zwaar handletsel. Ongeveer twee derde van de 33 verwondingen was daar aan te wijten. Bovendien waren er weer veel jonge slachtoffers: bijna de helft is jonger dan achttien. In totaal zijn de afgelopen dagen 25 vingers geamputeerd.

Van de 33 slachtoffers hadden er 28 het vuurwerk zelf afgestoken, vijf keer ging het om een omstander. De meeste vuurwerkletsels komen door knalvuurwerk, slechts zes keer was siervuurwerk de oorzaak.

Minder slachtoffers

Eerder werd al naar buiten gebracht dat de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) dit jaar ruim dertig slachtoffers minder gerapporteerd heeft dan bij de jaarwisseling van 2015 op 2016. De mensen die binnenkwamen met letsel hadden wel ernstigere verwondingen.

Dit jaar kwamen patiënten binnen met open botbreuken, ernstige brandwonden en amputaties. Ook hadden enkele patiënten zwaar aangezichtsletsel en een paar patiënten schedelhersenletsel.

Ook waren er meer mensen die zich met ernstig vuurwerkletsels aan de ogen gemeld hadden bij het Oogziekenhuis in Rotterdam. Er kwamen veertien slachtoffers binnen, vorig jaar waren dat er twaalf.