De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) heeft dit jaar ruim dertig slachtoffers minder gerapporteerd dan bij de jaarwisseling van 2015 op 2016. De mensen die binnenkwamen met letsel hadden wel ernstigere verwondingen.

De NVT heeft dit jaar ruim zeventig patiënten met vuurwerkverwondingen gerapporteerd, onder hen waren 33 kinderen. Hoewel dat er minder zijn dan de 102 van de vorige jaarwisseling, zijn de verwondingen een stuk ernstiger.

Dit jaar kwamen patiënten binnen met open botbreuken, ernstige brandwonden en amputaties. Ook hadden enkele patiënten zwaar aangezichtsletsel en een paar patiënten schedelhersenletsel.

Bij 30 procent van de vuurwerkslachtoffers moest diezelfde nacht of de volgende dag nog geopereerd worden. Bij eenzelfde percentage is er waarschijnlijk sprake van blijvende schade, waarbij het gaat om amputaties, functieverlies van handen of ogen en permanente littekens.

20 procent van de vuurwerkverwondingen worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk, bij 55 procent om legaal vuurwerk. De overige 25 procent is onbekend.

Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers
Feiten en cijfers over vuurwerkslachtoffers