Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
speelzaal creche peuterspeelzaal kinderdagverblijf kinderopvang spelen kleuter duplo

'Obesitas bij ouders gelinkt aan vertraagde ontwikkeling kind'

Kinderen van ouders met ernstig overgewicht en obesitas lopen risico op een vertraagde ontwikkeling. Onderzoekers vonden een verband tussen kinderen die hun motoriek later ontwikkelden en obese moeders.
Door NU.nl

De onderzoekers van het NIH's Eunice Kennedy Shriver instituut gebruikten de data van een eerdere studie uitgevoerd onder vijfduizend vrouwen en hun kinderen. De kinderen werden gevolgd vanaf ongeveer vier maanden tot hun derde levensjaar en in totaal zo'n zes keer gecheckt door een kinderarts.

De moeders en vaders werden aan het begin van het onderzoek gewogen en gevraagd naar hun gezondheid. Daardoor konden de onderzoekers de gegevens van kinderen met ouders met een gewoon gewicht en kinderen met ouders met overgewicht vergelijken.

De onderzoekers concludeerden aan de hand van de cijfers dat kinderen met obese moeders 70 procent meer kans hadden om een proef die de motoriek van jonge kinderen test, niet te halen. De kinderen hadden 75 procent meer kans om de test om hun sociale vaardigheden niet te halen. Die kans werd in beide gevallen groter als beide ouders obees waren.

Het is onduidelijk waardoor deze link ontstaat. De wetenschappers wijzen er in hun studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, op dat meer onderzoek nodig is om de reden voor het verband te achterhalen.

Aanbevolen artikelen