Het Britse zorgstelsel gaat starten met het printen van barcodes op borstimplantaten, heupprotheses en soortgelijke medische producten.

Met dit nieuwe systeem moet elk uniek medicijn en implantaat worden vastgelegd, zodat duidelijk wie in het bezit zijn van deze producten. Volgens de Britse staatssecretaris van gezondheidszorg, Jeremy Hunt, kan dit vele onnodige doden voorkomen.

"Elke week sterven er mensen doordat zij niet de juiste zorg hebben gekregen", laat hij weten aan BBC. "Zo hebben er operaties plaatsgevonden waarbij mensen het verkeerde implantaat kregen. Dankzij de barcode-technologie kunnen we een hoop van dit soort ongelukken voorkomen."

Met het nieuwe systeem kunnen chirurgen bijvoorbeeld dankzij statistieken zien of een bepaald type implantaat beter functioneert dan een ander. Ook wordt het duidelijk wanneer iets moet worden vervangen.

Proef

Zes Britse ziekenhuizen doen mee met een proef, die moet uitwijzen of het barcode-systeem inderdaad effectief is. Volgens schattingen kan het na zeven jaar ongeveer een miljard pond kosten schelen.

Het idee ontstond na het PIP-schandaal, waarbij duizenden vrouwen wereldwijd slachtoffer werden. Zij kregen de PIP-borstprothese, die een grotere kans heeft op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. De oprichter van het Franse bedrijf werd tot vier jaar cel veroordeeld.

In november 2014 werd al bekend dat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie borstimplantaten zal registreren, om eventuele gevaarlijke exemplaren eerder te kunnen opsporen.