Artsen en verpleegkundigen van het Radboudziekenhuis in Nijmegen zijn gestopt met het geven van een hand aan chirurgiepatiënten. Dat betekent één contactmoment minder met de patiënt, en daarmee een verminderde kans op bacterieoverdracht.

"Bacterieoverdracht kan van levensbelang zijn bij mensen die minder weerstand hebben. Dat is vaak het geval bij operatiepatiënten", zegt hoofd van de Heelkunde-afdeling Kees van Laarhoven tegen het AD.

Van Laarhoven bedacht een jaar geleden dat het voor de veiligheid in het ziekenhuis goed zou zijn het handen schudden achterwege te laten en inmiddels wordt de proef in het Radboudumc succesvol geacht. "Patiënten kijken even raar op, je moet het uitleggen. Maar dan is er altijd volop begrip."

"Kijk naar de schijf van vijf die de WHO over handhygiëne heeft ontwikkeld", vervolgt Van Laarhoven. "Dan zie je: een van de vijf contactmomenten en daarmee risicomomenten voor ziekteoverdracht wordt geëlimineerd."

​Doorvoeren

Het Radboudumc wil het ook doorvoeren bij andere infectiegevoelige afdelingen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is het heel begrijpelijk dat het Radboudumc hiervoor kiest vanuit hygiëneoverwegingen.