Een experimenteel vaccin tegen ebola blijkt "zeer effectief". Van de 5.837 mensen die het vaccin toegediend kregen in 2015 in het West-Afrikaanse land Guinee, is niemand besmet geraakt met het dodelijke virus.

Het is ook het eerste vaccin dat voorkomt dat mensen besmet raken met het virus. Tussen 2013 en 2016 stierven meer dan 11.300 mensen in West-Afrika aan de gevolgen van ebola.

Na meerdere testen blijkt dat het rVSV-EBOV-vaccin uitstekend werkt. De testresultaten zijn donderdag gepubliceerd in The Lancet.

"Als er weer een ebola-epidemie uitbreekt, zullen we niet weerloos zijn", zegt Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Voorraad

Het vaccin is nog niet goedgekeurd door een regulerende instantie. Er is wel een noodvoorraad van 300.000 doses aangelegd, die gebruikt kan worden als een nieuwe uitbraak de kop op steekt.

Het vaccin werd tijdens de epidemie ontwikkeld en voor het eerst gebruikt in Guinee in 2015. Voor die tijd was geen medicijn voorhanden. De ziekte werd vooral bestreden door medische teams in beschermende pakken die de zieken isoleerden van de niet-zieken om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen.

In maart 2016 zei de WHO dat ebola geen gevaar meer vormde voor de wereldbevolking.