De Breathalyser, een apparaat dat de adem van patiënten analyseert, zou aan de hand van de chemische samenstelling van iemand zijn adem zeventien ziektes kunnen vaststellen, waaronder Parkinson.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 1.404 personen dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift ACS Nano.  

Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers een apparaat dat de chemische samenstelling van de adem analyseert. Het apparaat meet de stofjes in de uitgeademde lucht. Adem bevat stikstof, koolstof en zuurstof, net zoals sporen van meer dan honderd andere stofjes. De hoeveelheid stoffen in iemand zijn adem hangt af van zijn gezondheid.

De onderzoekers vonden dat ieder ziektebeeld gekenmerkt wordt door een unieke chemische samenstelling van de adem. Ook vonden de onderzoekers bewijs dat het apparaat meerdere ziektes gelijktijdig kan aantonen.

Vingerafdruk

"Net als dat iedereen een unieke vingerafdruk heeft, heeft ook iedere ziekte die wij onderzocht hebben een eigen vingerafdruk", aldus professor Hossam Haick. "Een ziekte heeft zijn eigen chemische kenmerken."

Het apparaat zou volgens de wetenschappers zeventien verschillende ziektes kunnen aantonen. Voorbeelden hiervan zijn longkanker, baarmoederhalskanker, prostaatkanker, de ziekte van Crohn en Parkinson.

De technologie is verwerkt in een draagbaar ademanalyseapparaat dat 24 dollar (23 euro) zal kosten. Eerder werd al onderzoek gedaan naar ademanalyse, maar de meeste instrumenten focussen slechts op één ziekte, zoals kanker.