Artsen schrijven vaker medicijnen voor van farmaceutische bedrijven die hen sponsoren.

Ook geven ze dan vaker de voorkeur aan dure medicijnen van dat bedrijf. Dat blijkt donderdag na onderzoek van de Volkskrant en zorgverzekeraar VGZ.

Voor het onderzoek werd het voorschrijfgedrag van vier nieuwe geneesmiddelen gekoppeld aan sponsorbedragen van de farmaceutische industrie. De bedrijven betalen artsen bijvoorbeeld voor lezingen, congressen en bijscholing.

Uit het onderzoek zou onder andere blijken dat gesponsorde artsen (52 procent) het diabetesmedicijn Toujeo vaker voorschrijven dan artsen (19 procent) die niet worden gesponsord door de farmaceut van het middel.

Bij het diabetesmedicijn Tresiba schrijven gemiddeld veertien artsen die worden gesponsord door de producent het medicijn voor. Bij niet gesponsorde artsen ligt dit aantal op vijf. Bij twee andere medicijnen, de cholesterolverlagers Repatha en Praluent, schrijven gesponsorde artsen de middelen drie tot vier keer vaker voor volgens, aldus de krant.

Het verband tussen het sponsorgeld en het voorschrijfgedrag betekent niet automatisch dat artsen worden beïnvloed door farmaceutische bedrijven. Een woordvoerster van de Federatie Medisch Specialisten zegt tegen de krant dat daarom nog geen conclusies getrokken mogen worden.