Intensivecare-afdelingen voor kinderen zijn overvol door een grote toestroom van jonge patiënten met het RS-virus, dat schrijft de NOS woensdag.

Door de drukte worden kinderen naar andere ziekenhuizen in het land vervoerd, sommigen zijn zelfs overgebracht naar het buitenland, zegt kinderarts Frederique Hofstede in het radioprogramma Nieuws en Co.

Het RS-virus komt vooral voor in de winter. Door het virus kunnen mensen verkouden worden, kinderen kunnen bijvoorbeeld een oorontsteking krijgen.

De capaciteitsproblemen doen zich vooral voor bij universitaire ziekenhuizen, dat zijn tevens de enige ziekenhuizen met intensivecare-afdelingen voor kinderen. Bij het UMC Utrecht worden niet-spoedeisende ingrepen uitgesteld om de drukte aan te kunnen, schrijft de NOS. In Rotterdam zijn de verloven ingetrokken van het personeel.

Kinderarts Léon Winkel van het Spaarne Gasthuis Haarlem zegt tegen regionale omroep NH niet te weten hoeveel kinderen het virus precies hebben opgelopen. "Maar we merken dat het dit jaar ernstiger klachten veroorzaakt dan andere jaren."