In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva terwijl ze dat eigenlijk beter niet zouden kunnen doen. "Ze hebben er geen baat bij, lijden zelfs alleen maar schade door bijwerkingen en verslaving", aldus epidemioloog Dick Bijl in Trouw.

Volgens de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin worden de middelen veel te makkelijk voorgeschreven, terwijl van veel pillen niet bekend is of ze ook nut hebben.

"De werkzaamheid is niet met gedegen onderzoek aangetoond", aldus Bijl. "Onderzoek dat een gunstig effect van antidepressiva toonde werd gepubliceerd, onderzoeken waarin geen effecten werden gemeten verdwenen in de la. Bovendien bleken fabrikanten regelmatig te frauderen met onderzoeksdata en informatie over ernstige bijwerkingen achter te houden."

Bijl schat op basis van Deens onderzoek dat 98 procent van de recepten niet had moeten worden uitgeschreven.

Depressief

De arts zegt dat meer dan een miljoen Nederlanders antidepressiva voorgeschreven krijgen. "Maar dat wil niet zeggen dat er in Nederland meer dan een miljoen zwaar depressieven rondlopen."

Volgens Bijl worden mensen te snel aangemerkt als depressief. "Iemand is het al als hij twee weken last heeft van somberte of stemmingswisselingen, en minder is gaan eten of juist meer, en nog wat van die alledaagse verschijnselen."