Tieners die hun smartphone of tablet meer dan vijf uur per dag gebruiken, hebben 43 procent meer kans op overgewicht.

Ook blijkt dat fervente jonge smartphone-gebruikers 79 procent minder kans hebben om de aanbevolen acht uur slaap per nacht te halen.

Dat blijkt uit onderzoek gehouden door wetenschappers die betrokken zijn bij de Harvard School of Public Health.

Voor het onderzoek, dat woensdag is gepubliceerd in The Journal of Pediatrics, zijn 25.000 tieners in de leeftijd tussen 14 en 18 twee jaar lang gemonitord. Hieruit blijkt dat twintig procent van hen de gadgets meer dan vijf uur per dag gebruikt.

Deze groep drinkt gemiddeld twee keer zoveel suikerhoudende dranken per dag en sport ook gemiddeld minder dan een uur per week, wat hun kans op overgewicht aanzienlijk groter maakt. 

Televisie

Acht procent van hen keek vijf uur of langer per dag naar de televisie, wat betekent dat deze vorm van vermaak aanzienlijk minder populair is dan de smartphone of tablet. "Nu de meeste kinderen hun eigen toestel hebben, zijn zij steeds langer bezig met het scherm", aldus de wetenschappers. "Vaak ligt de smartphone of de tablet naast hun bed, wat invloed heeft op hun slaap."

De onderzoekers adviseren ouders om het smartphone- en tabletgebruik van hun kinderen goed in te gaten te houden en zoveel mogelijk in te perken.