De drug 4-FA wordt verboden. Dat schrijven staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ard van der Steur (VenJ) woensdag aan de Tweede Kamer. Het verbod zal vanaf 1 april 2017 in werking treden.

De drug die in de vorm van een pil, capsule of poeder te verkrijgen is, kan leiden tot ernstige hoofdpijnen en schade aan de hart- en bloedvaten. Gebruik leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding. Het middel werd volgens het Trimbos Instituut zeker twee mensen fataal.

Het volgt op een advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). De drug valt nu onder de opiumwet en daarmee wordt de productie, handel en verkoop van het middel verboden.

De commissie constateert dat het gebruik van de drug vooral in het uitgaansleven aan populariteit wint en makkelijk te verkrijgen is. "Een zorgelijk signaal", aldus staatssecretaris Van Rijn. "Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een 'pilletje' nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe."

4-FA is op dit moment legaal, omdat het een zogenaamde 'nieuwe psychoactieve stof' (NPS) is. De drug is niet verboden volgens de Opiumwet.

Populariteit

4-FA, dat ook wel 4-FMP wordt genoemd, geeft gebruikers een euforisch gevoel. Mensen die de drug gebruiken zeggen beter controle over zichzelf te hebben dan na het innemen van XTC. Dat is waarschijnlijk een van de redenen voor de toegenomen populariteit van de drug.

Het Trimbos Instituut begon afgelopen zomer al te waarschuwen voor het middel, nadat de risico's duidelijk waren geworden. Daarbij werd het onderzoek dat nu is afgerond niet afgewacht, zei een woordvoerster van Trimbos. De term 'xtc-light' gaat wellicht op voor hoe gebruikers de drug ervaren maar zeker niet voor de risico's, voegt ze eraan toe. "We houden er rekening mee dat gezien de omvang en de periode van gebruik, en de heftige incidenten, het middel mogelijk schadelijker is dan xtc." Gebruik van 4-FA is in de eerste helft van 2016 in Nederland minstens twee mensen fataal geworden, aldus de woordvoerster. Nog eens vier anderen hadden zeer ernstige klachten.

Een andere mogelijkheid is dat, omdat het middel als een lichtere versie van xtc te boek staat, mensen er meer van gebruikten en er daarom relatief veel incidenten zijn geweest. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen is verder onderzoek nodig.