Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Tekort aan vitamine D bij zwangere vrouw verhoogt kans op autisme bij kind'

Een tekort aan vitamine D kan bij zwangere vrouwen leiden tot een groter risico op autisme bij hun kinderen. Op zesjarige leeftijd hebben deze kinderen twee keer vaker problemen met sociale interactie en vertonen zij afwijkend gedrag in vergelijking met leeftijdsgenootjes.
Door NU.nl

Dat concluderen Australische wetenschappers en onderzoekers van het Erasmus MC.

Dat vitamine D belangrijk is voor gezonde botten is bekend. Maar het lijkt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen te spelen. "Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al voor de geboorte van kinderen het risico op autisme vergroot", zegt bijzonder hoogleraar Psychiatrie Henning Tiemeier. 

"Een te lage vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort een optimale ontwikkeling van de hersenen van deze kinderen. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Ze maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ook vertonen zij afwijkend gedrag in hun bewegingen, het zogeheten repetitief stereotype gedrag."

Vierduizend kinderen

De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan vierduizend kinderen, waarvan de vitamine D concentraties in het bloed van de moeders werden gemeten bij twintig weken zwangerschap en kort na de geboorte uit de navelstreng.

Tiemeier: "Deze twee momenten geven ons een consistent beeld van de situatie, want 16 procent van de moeders had een te lage vitamine D-spiegel. Bij de geboorte had één op de drie kinderen en lage vitamine D-spiegel, maar de lage waarde van de moeder tijdens de zwangerschap blijkt het meest van invloed op de afwijkende symptomen die de kinderen op latere leeftijd vertonen."

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zwangeren om vitamine D te slikken. Tiemeier: "Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is."

Aanbevolen artikelen