Het Aidsfonds heeft besloten de campagne ''Het virus dreigt te winnen" terug te trekken. Dat maakt het fonds dinsdag bekend.

In de campagne-uitingen werden zinnen als: "Ik vermoord zo'n driehonderd kinderen per dag", en "Ik ben 's werelds grootste ladykiller" gebruikt. De beeldvorming over hiv en aids is niet in lijn is met de realiteit volgens het Aidsfonds, vandaar de "harde boodschap".

De uitingen vielen bij hiv-patiënten verkeerd. De Hiv Vereniging sprak dinsdagochtend van een "horrorcampagne" en zei zware druk uit te oefenen op het Aidsfonds om er onmiddelijk mee te stoppen.

Deze campagne trekt het Aidsfonds terug na kritiek
Deze campagne trekt het Aidsfonds terug na kritiek

"Hoewel de campagne uitgebreid van tevoren is getest, is gebleken dat veel hiv-positieven zich door de campagne gekwetst en gestigmatiseerd voelen. Dat is niet de bedoeling geweest van de campagne", aldus het Aidsfonds dinsdag in een persverklaring.

Noodzaak

De campagne was bedoeld om de noodzaak van het bestrijden van hiv en aids in de wereld onder de aandacht te brengen van het brede publiek in Nederland, stelt het fonds. ''Van de 37 miljoen mensen wereldwijd die leven met hiv, heeft nog niet de helft toegang tot zorg en hiv-remmers.''

Onlangs werd bekend dat de daling van het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd voor het eerst in jaren is gestagneerd. In sommige landen, in bijvoorbeeld Oost-Europa, neemt het aantal hiv-infecties zelfs alarmerend toe.