'ADHD-medicatie niet schadelijk op lange termijn'

Medicijnen tegen ADHD leiden op de lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Dat concludeert hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een promotieonderzoek.

Schweren onderzocht de hersenstructuur en -functie van in totaal zo'n duizend kinderen en jongvolwassenen, waarvan er ruim vierhonderd ADHD hadden.

Volgens haar laten kinderen met ADHD die medicatie gebruiken dezelfde ontwikkeling zien in hun gedrag als kinderen met deze stoornis die geen medicatie gebruiken.

Voor artsen is het volgens haar dan ook van groot belang om met jongeren en hun ouders te bespreken dat ADHD-medicatie waarschijnlijk de symptomen van ADHD zal verminderen, maar op lange termijn niet zal leiden tot een betere uitkomst. ''Zij dienen zich goed te realiseren, dat bij zowel de kinderen die wel als geen medicatie hebben gebruikt de symptomen afnemen als ze ouder worden.''

Ritalin

Het gebruik van ADHD-medicatie zoals Ritalin is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Mensen zouden zich echter regelmatig afvragen of het verstandig is om kinderen medicijnen te geven waarvan het langetermijneffect op de hersenontwikkeling niet bekend is.

ADHD (aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit) is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Het begint al in de kindertijd. Vaak duurt ADHD tot in de volwassenheid, maar daar is nog weinig over bekend.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie