Mensen bij wie een ledemaat is geamputeerd, hebben mogelijk baat bij virtual reality. Bij het spelen van een computerspel met een virtuele arm is de fantoompijn die vele patiënten ervaren minder heftig.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van de technische universiteit Chalmers in Göteborg.

De veertien deelnemers aan het onderzoek stelden na twaalf sessies veel minder last te hebben van fantoompijn. De afname in de duur, frequentie en intensiteit van pijn was bijna vijftig procent, volgens het onderzoek dat werd gepubliceerd in The Lancet.

"Dit is een zeer bemoedigend resultaat, aangezien sommige patiënten al vier andere behandelmethoden hadden geprobeerd zonder succes", zegt onderzoeker Max Ortiz Catalan in The Local.

"Wat we ook zagen, was dat de pijn tot de laatste sessie bleef verminderen. Dat suggereert dat je met meer sessies nog betere resultaten kunt behalen."

VR-therapie

Mensen die een ledemaat verliezen, hebben vaak last van fantoompijn. Ondanks dat het lichaamsdeel ontbreekt, voelt het alsof het nog steeds aanwezig is. Ook jaren na de amputatie is de pijn nog aanwezig. Vaak heeft de pijn invloed op de kwaliteit van leven en de gemoedstoestand van patiënten.

De VR-therapie die in het onderzoek werd toegepast, laat de patiënt zijn verloren lichaamsdeel 'bewegen', zodat hij taken kan uitvoeren als het besturen van een virtuele auto.

Door die methode worden bepaalde gebieden in de hersenen geactiveerd die er voorheen voor zorgden dat patiënten hun ledematen bewogen voor ze werden geamputeerd.