Ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk in de darm

De ziekte van Parkinson ontstaat mogelijk door darmbacteriën, zeggen Amerikaanse wetenschappers op basis van experimenten met muizen.

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de zenuwcellen langzaam afsterven en patiënten bijvoorbeeld gaan beven of langzaam het evenwichtsgevoel verliezen.

De onderzoekers programmeerden muizen genetisch om Parkinson te ontwikkelen, schrijft de BBC. Daarbij bleek dat alleen de dieren met bacteriën in de buik symptomen ontwikkelden. Steriele muizen bleven gezond.

Ook werden de symptomen bij de muizen versterkt wanneer bacteriën van menselijke Parkinsonpatienten naar de muizen werden getransplanteerd. Dit was niet het geval als ze bacteriën van gezonde mensen kregen.

Eurekamoment

"Het was een eurekamoment. De muizen waren genetisch identiek, het enige verschil was de aanwezigheid of afwezigheid van darmbacteriën", vertelt onderzoeker Timothy Sampson van het California Institute of Technology.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze kunnen in de toekomst leiden tot nieuwe behandelmethodes voor Parkinson, zoals medicijnen die darmbacteriën doden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie