UNICEF is bezorgd over het aantal hiv-infecties onder jongeren. Volgens de kinderorganisatie van de Verenigde Naties leven er momenteel wereldwijd twee miljoen tieners met het virus dat kan leiden tot de ziekte aids.

Zonder maatregelen zal het aantal geïnfecteerden snel toenemen, schrijft UNICEF in het rapport 'For Every Child: End AIDS'.

De ziekte is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder tieners. Vorig jaar overleden 41.000 tieners aan aids. Lastige factoren zijn onder meer dat jongeren minder trouw hun medicijnen slikken en seksueel actief zijn.

UNICEF somt in het rapport maatregelen op om de trend te keren: stel de kwetsbaarheid van tieners in preventie centraal, roep seksueel geweld tegen meisjes een halt toe en maak medische zorg voor tieners met hiv toegankelijker.

Gevecht

Het gevecht mag niet aan tieners en kinderen voorbij gaan, waarschuwt de organisatie. Nog altijd loopt elke twee minuten een tiener, meestal een meisje, een hiv-infectie op.

UNICEF kan ook vooruitgang melden van de strijd tegen aids. Zo is het aantal baby's met hiv sterk teruggedrongen doordat zwangere vrouwen op het virus worden getest.