Nederlandse vrouwen met een kinderwens maken steeds vaker gebruik van spermazaad van een donor uit Denemarken, omdat de spermabanken in Nederland te kampen hebben met tekorten.

Van de negen spermabanken in Nederland insemineren er vijf vrouwen met sperma dat via internet wordt besteld uit het buitenland. Ruim 320 buitenlandse donoren, waarvan het grootste deel uit Denemarken, staan er geregistreerd, schrijft AD op basis van eigen onderzoek.

In Denemarken staan de twee grootste spermabanken van de wereld. Nederland heeft al lange tijd een tekort aan spermadonoren. Jaarlijks verzoeken ongeveer duizend vrouwen om een behandeling, maar er staan momenteel nog geen driehonderd mannen geregistreerd als donor.

Vrouwen hoeven niet op de wachtlijst voor Deens donorzaad. Volgens de krant verwachten klinieken dat de interesse in Deens zaad de komende tijd toeneemt. Sinds 2002 heeft donorzaad van de Deense spermabank Cryos gezorgd voor 868 Nederlandse zwangerschappen.

25 kinderen

Dit jaar zijn 103 Nederlandse vrouwen zwanger geworden van Deens zaad. Volgens de directeur van Cryos, Ole Schou, is het afstaan van donorzaad in Denemarken minder een taboe.

Verschillende klinieken weigeren sperma van buitenlandse donoren, omdat lastig na te gaan is hoeveel kinderen er al van een donor rondlopen. In Nederland mag een spermadonor maximaal 25 donorkinderen hebben. De controle hierop blijkt in de praktijk lastig, omdat er geen centrale registratie is.