Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Drank alcohol cocktails

'Drinken van alcohol maakt kans op aderverkalking niet groter'

Licht tot matig alcoholgebruik is geen extra risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten, zoals aderverkalking. 
Door NU.nl

Wetenschappers van de Radiological Society of North America (RSNA) onderzochten 1.925 personen die op de wachtlijst stonden om een coronaire CT angiografie te krijgen. Deze methode kan de kransslagaders rondom het hart beoordelen, zonder dat hierbij een incisie gemaakt wordt.

Naast het onderzoek werd de patiënten ook gevraagd naar hun alcoholgebruik. Veertig procent van hen dronk op regelmatige basis alcohol, met een gemiddelde van 6,7 glazen per week.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat er geen verband was tussen licht of matig alcoholgebruik en de ontwikkeling van een coronaire hartziekte. De alcoholdrinkers hadden niet vaker last van aderverkalking dan de patiënten die geen alcohol drinken.

Sterke drank

Ook werd gekeken of mensen die een bepaald type alcohol consumeerden, zoals bier of sterke drank, vaker last hadden van een coronaire hartziekte. Dat bleek evenmin het geval.

Uit eerder uitgevoerde onderzoeken kon men afleiden dat lichte alcoholconsumptie (maximaal veertien glazen per week) zelfs de kans op een dergelijke ziekte kan verkleinen. Naar aanleiding hiervan werd bovenstaand onderzoek gehouden. Dit blijkt vooralsnog niet het geval, maar onderzoekers van de RSNA willen het onderzoek uitbreiden om deze hypothese met zekerheid te bevestigen of te ontkrachten.


Lees meer over:
AlcoholGezondheid

Aanbevolen artikelen