Tien procent van 65-plussers ondervoed

In Nederland is gemiddeld een op de tien mensen boven de 65 jaar oud ondervoed. Bij de groep die thuiszorg krijgt naar schatting zelfs een op de drie.

Zowel senioren als zorgprofessionals onderschatten hoe belangrijk goede voeding op latere leeftijd is, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

In Nederland bestaan duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast. Zorgprofessionals weten in de praktijk niet altijd goed wat de procedures zijn en waar ieders verantwoordelijkheden liggen.

"Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben.

Daarnaast zouden praktijkondersteuners van huisartsen een pro-actievere rol kunnen spelen bij het opsporen van voedingsproblemen. En als er al een diëtist wordt ingeschakeld, is dat vaak te laat in het proces", aldus Canan Ziylan, promovendus bij Wageningen University & Research. "Bij zichtbaar gewichtsverlies is ondervoeding moeilijker te behandelen."

Eiwitrijke voeding

Ondervoeding, vooral bij gebrekkige eiwitinname, leidt bij ouderen tot een afname van spiermassa en -kracht. Daardoor worden ze minder mobiel en kunnen ze op de lange duur minder goed zelfstandig functioneren.

"Als ouderen afvallen of weinig energie hebben, wordt dat vaak toegeschreven aan hun leeftijd of medicijngebruik. Het besef dat je met goede, eiwitrijke voeding de spiraal van weinig eetlust en weinig energie kunt doorbreken, ontbreekt bij ouderen en zorgprofessionals," aldus Ziylan.

"Ook familie en mantelzorgers zouden hier alert op kunnen zijn. Als ouderen goed eten, hebben ze meer energie en kracht om dingen te doen die ze willen blijven doen. Dat ouderdom met bepaalde gebreken komt, betekent nog niet dat we energieverlies maar gewoon moeten accepteren."

Gezonde ouderen kunnen met eieren, vleeswaren, zuivelproducten, peulvruchten en noten voldoende eiwit binnenkrijgen. Dreigt er een tekort, dan zijn eiwitverrijkte kant-en-klaarmaaltijden een goed en gewaardeerd alternatief, blijkt uit het onderzoek van Ziylan.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie