Jongvolwassenen die een goede relatie hebben met hun ouders, beginnen op latere leeftijd aan seks dan jongeren die niet een vergelijkbare band hebben. Vooral de band met moeders blijkt belangrijk voor de seksuele ontwikkeling van dochters.

Het Erasmus MC onderzocht de gegevens van ruim 3.000 jongeren van 12 tot 16 jaar afkomstig uit de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond. De jongeren en hun ouders werden gedurende twee jaar gevolgd.

De jongeren die op latere leeftijd begonnen met geslachtsgemeenschap hebben volgens het onderzoek een gezondere seksuele ontwikkeling en minder risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en tienerzwangerschappen.

"Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit maar zijn ook beter op de hoogte van de risico's van onveilige seks", zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelar e Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Hoewel de band bij meisjes heel belangrijk bleek, was dat bij jongens minder het geval. De onderzoekers verklaren dat doordat dochters zich mogelijk meer laten beïnvloeden door hun moeders en meer tijd doorbrengen met hun moeders. Daarnaast zorgen Nederlandse moeders meer uren voor hun kinderen dan vaders en praten meer over seksualiteit met hun dochters.