Een hogere sociale status lijkt een positieve invloed te hebben op de gezondheid. Dat concluderen onderzoekers van Duke University uit North Carolina na het bestuderen van groepen resusapen.

Apen met een lagere sociale status hadden vaker last van stress en ontstekingen, schrijft Daily Mail. Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten mogelijk worden vertaald naar mensen, aangezien resusapen genetisch gezien dicht bij mensen staan.

Het onderzoek draagt bij aan de groeiende overtuiging dat er een sterk verband is tussen sociaal-economische status en gezondheid.

Het team van Duke University keek naar vijf groepen met negen vrouwelijke resusapen. De apen werden een voor een aan de groep toegevoegd, waarna werd gekeken naar de hiërarchie. Na een jaar werden de groepen door elkaar gegooid, waardoor de pikorde veranderde.

Pikorde

Aan de witte bloedcellen was af te leiden dat het immuunsysteem veranderde van apen die het laagst in de pikorde stonden. Onderzoekers vonden meer dan 1.600 verschillen in genen tussen apen die hoog en laag in de pikorde stonden.

Na het door elkaar gooien van de groepen was bij apen die ineens een hogere sociale status hadden ook een verandering in hun immuunsysteem te zien. "Dat suggereert dat de gezondheidseffecten die gerelateerd zijn aan status, niet permanent zijn", aldus Jenny Tung, medeauteur van de studie.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science.