Vitamine D-supplementen helpen bij de meeste mensen niet om ziektes te voorkomen. Mensen slikken regelmatig extra vitamine D tijdens de wintermaanden in de hoop zo griep en koorts te vermijden, maar volgens nieuw onderzoek heeft dat weinig zin.

Onderzoekers van de universiteiten van Auckland en Aberdeen vergeleken de uitkomsten van verschillende onderzoeken naar het gebruik van supplementen op de gezondheid. Hun conclusie, gepubliceerd in British Medical Journal, was dat de supplementen niet aantoonbaar verschil maakten.

De huid maakt vitamine D zelf aan wanneer er zonlicht op staat. De vitamine is essentieel voor het behouden van sterke botten, tanden en spieren. Omdat de zon in de winter minder sterk is, zoeken mensen naar alternatieven om toch vitamine D binnen te krijgen.

De onderzoeken bewijzen niet dat de supplementen voor iedereen helpen. De onderzoekers benadrukken echter dat de extra vitaminepillen wel hulp kunnen bieden aan mensen op leeftijd en mensen met een donkere huid die in koude, donkere klimaten wonen.