Ruim 20 procent van de inwoners van China gebruikt medicijnen om de slaap sneller te vatten. 20 procent van de mannen en 23 procent van de vrouwen geeft aan slaaptabletten te gebruiken.

Dit is een groot verschil in vergelijking met inwoners uit andere landen, blijkt uit de Sleep Census die jaarlijks wordt gepubliceerd. Hieraan werkten onderzoekers mee van de universiteit van Loughborough. In westerse landen als Groot Brittannië en Australië ligt dit aantal veel lager, onder de tien procent.

Voor het onderzoek deden meer dan 15.000 respondenten mee uit vijf verschillende landen: China, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Ook werd hen gevraagd naar hun slaapproblemen. In Zuid-Korea hebben de meeste mensen (bijna dertig procent) last van insomnia, wat inhoudt dat zij gedurende de laatste drie maanden minimaal drie dagen per week slecht sliepen. In de overige landen ligt dit percentage op twintig procent.

Oncomfortabel bed

De meeste respondenten kunnen geen duidelijke reden geven voor dit slaapgebrek. Nachtelijk wc-bezoek en een oncomfortabel bed leiden ook vaak tot een slechte nachtrust.

24 procent van de deelnemers slaapt niet het aantal gewenste uren. Inwoners uit Zuid-Korea en China maken zich het meest zorgen over hoe dit hun werk beïnvloedt.

Mensen uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika voelen zich het meest onuitgeslapen wanneer zij wakker worden. Het merendeel van de onderzoekdeelnemers denkt dat hun prestaties op het werk zouden verbeteren wanneer zij een betere nachtrust zouden hebben.