Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Een op de vijf vrouwen ervaart lichte klachten na uitstrijkje

Ongeveer een op de vijf vrouwen heeft last van lichte bijwerkingen na het afnemen van een uitstrijkje. Lichte pijn, bloedingen en afscheiding komt voor na het onderzoek naar baarmoederhalskanker.
Door NU.nl

Jaarlijks laten ongeveer 550.000 vrouwen tussen de dertig en zestig jaar oud een uitstrijkje maken. Ongeveer honderdduizend daarvan ervaren problemen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Onderzoekers Dik Habbema van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ), en patholoog Folkert van Kemenade, beiden verbonden aan het Erasmus MC brachten de bijwerkingen van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in kaart.

De vrouwen die worden doorgestuurd naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek of een behandeling ervaren vaak ernstigere bijwerkingen: de helft van alle klachten betreft buikpijn of bloedverlies, schrijft De Volkskrant.

Verenigde Staten

Voor hun onderzoek vergeleken de onderzoekers de gegevens met die uit de Verenigde Staten, waar vrouwen ongeveer drie keer vaker genoemde klachten ervaren. In de VS worden uitstrijkjes vaker afgenomen en moeten vrouwen vaker een vervolgonderzoek of worden behandeld. Daar wordt op jongere leeftijd begonnen met onderzoek en ook langer mee doorgegaan.

Het bevolkingsonderzoek is in de twee landen even succesvol gebleken in het terugdringen van het aantal baarmoederhalskankers en de sterfte daaraan. De veel intensievere praktijk van bevolkingsonderzoek in de Verenigde Staten heeft volgens de onderzoekers weinig meerwaarde.

De onderzoekers benadrukken dat er, meer dan nu nog wordt gedaan, rekening gehouden moet worden met de genoemde lichamelijke klachten. Om de aantallen daarvan beter te kunnen schatten en monitoren zullen biopten en behandelingen moeten worden geregistreerd en de klachten daarvan verder onderzocht.

Aanbevolen artikelen