'Komende decennia 135.000 Britse doden door alcoholgerelateerde kanker'

Alcholgerelateerde kanker zorgt de komende twintig jaar voor 135.000 doden in het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt Cancer Research UK op basis van onderzoek door Sheffield University.

"Deze nieuwe cijfers laten het verwoestende effect van alcohol in de komende jaren zien", reageert Alison Cox van Cancer Research UK in The Guardian. "Het is van het grootste belang dat mensen zich bewust worden van de relatie tussen alcohol en kanker en wat ze kunnen doen om de risico's te beperken."

Het grootste deel van alcoholgerelateerde kanker komt in 2035 naar verwachting van slokdarmkanker, gevolgd door darmkanker, verschillende vormen van mond- en keelkanker, borstkanker en leverkanker.

Minimumprijs

Uit onderzoek blijkt verder dat de invoering van een minimumprijs voor alcohol het aantal alcoholgerelateerde doden kan verlagen met 7.200 in de komende twintig jaar, waaronder 670 doden aan kanker.

"Uit het onderzoeksrapport blijkt duidelijk dat een minimumprijs levens kan redden", aldus professor Ian Gilmore van de Alcohol Health Alliance. "Verder zou op labels van alcoholische drank gewaarschuwd moeten worden voor de risico's van alcohol in relatie tot kanker."

De voorspelling van Sheffield University is gebaseerd op het drinkgedrag van inwoners van het Verenigd Koninkrijk van de afgelopen veertig jaar. De verwachting is dat in 2035 zo'n 7100 mensen per jaar sterven aan alcoholgerelateerde kanker.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie