Wetenschappers ontwikkelen pil die tot twee weken in de maag blijft

Wetenschappers hebben een pil gemaakt die in de maag blijft zitten en langzaam werkzame stoffen afgeeft. Dat ondervangt het probleem dat mensen medicijnen soms vergeten in te nemen, of niet op tijd ter beschikking hebben.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij malariapatiënten in rurale gebieden in Afrika. Zij hebben niet altijd op de juiste momenten toegang tot medicijnen. Voor hen kan de nieuwe pil een uitkomst zijn, schrijven diverse internationale media.

De pil is over een periode van drie jaar ontwikkeld door een Amerikaans team van onder meer het MIT in Boston. De capsule geeft tien tot veertien dagen werkzame stoffen af, waarna het restant door het lichaam wordt afgebroken. De resultaten zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Toegankelijker

Niet alleen in slecht toegankelijke gebieden in ontwikkelingslanden kan de pil uitkomst bieden. Ook voor patiënten in welvarende landen lost het een probleem op. "Het innemen van medicijnen herinnert mensen aan het feit dat ze ziek zijn", aldus Andrew Bellinger, een van de onderzoekers. "Dat vinden mensen niet prettig."

Bellinger stelt dat het eenmalig innemen van een pil een veel toegankelijker behandeling is dan bijvoorbeeld 24 pillen verdeeld drie dagen. De pil is getest op varkens en wordt binnenkort getest op mensen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie