Artsen ontwikkelen 'machine' voor berekenen kans op slagen IVF

Onderzoekers en artsen van de universiteit van Aberdeen hebben een 'rekenmachine' ontwikkeld waarmee potentiële ouders hun kansen kunnen berekenen op de slaagkans van een IVF-behandeling.

De 'machine' houdt rekening met de leeftijd van de vrouw, hoeveel jaren het stel al probeert een kind te krijgen, of er ovulatieproblemen zijn en of er vruchtbaarheidsproblemen zijn bij zowel de man als de vrouw.

In medisch blad BMJ vertellen de onderzoekers dat ze de 'rekenmachine' hebben gemaakt op basis van data van de HFEA die alle informatie bijhoudt van mensen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan in het Verenigd Koninkrijk.

Uit die data concludeerden de onderzoekers op welke leeftijd bij de vrouw de meeste problemen ontstaan en hoeveel behandelingen er gemiddeld nodig zijn om te slagen.

"Het is belangrijk om te onthouden dat iedere zaak individueel benaderd moet worden en dat het nog steeds lastig kan zijn om helemaal precies de kans te berekenen. Maar dit kan koppels wel een duidelijker idee geven van wat ze kunnen verwachten", aldus hoofdonderzoeker Adam Balen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie