'E-sigaret even slecht voor het gebit als gewone sigaretten'

Elektronische sigaretten zijn even slecht voor het gebit als gewone sigaretten. De chemische smaakstoffen verergeren schade aan de mond.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Rochester Medical Center, is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Oncotarget, meldt Eurekalert. Onderzoekers stelden bij hun research menselijk 3D-tandvlees van een niet-roker bloot aan de damp van e-sigaretten. Ze ontdekten daarnaast dat de chemische smaakstoffen schade aan de mond verergeren.

"Door de dampen komen ontstekingseiwitten vrij die stress in de cellen veroorzaken", vertelt professor medische milieukunde Irfan Rahman. "Die stress kan leiden tot verschillende mondziekten."

"Uit ons onderzoek blijkt verder dat chemische smaakstoffen de schade aan de cellen verergerden", zegt onderzoeker Fawad Javed. Hij wijst erop dat e-sigaretten nicotine bevatten, een stof die bijdraagt aan ziektes van het tandvlees. "De meeste e-sigaretten bevatten een batterij, een warmte-element, en een cartridge met vloeistof, met daarin vaak nicotine, smaakstoffen en andere chemische stoffen." Het apparaat verhit de vloeistof in de cartridge tot een damp die de gebruiker inhaleert.

Schade

Hoe groot de schade aan het tandvlees en de mondholte is hangt volgens Rahman samen met hoe vaak de e-sigaret gebruikt wordt. E-sigaretten zijn populair omdat ze worden gezien als een gezonde vervanging voor reguliere sigaretten.

Rahman zou graag zien dat fabrikanten de materialen en chemische stoffen die gebruikt worden in de sigaretten openbaar maken. Consumenten zijn zo beter ingelicht over mogelijke gevaren.

Het RIVM waarschuwde in 2015 al voor de dampen van e-sigaretten. De damp van e-sigaretten bevat een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie