Sinds New Orleans in 2005 werd getroffen door de orkaan Katrina, is het aantal inwoners dat een hartaanval kreeg fors gestegen. 

Het aantal personen dat getroffen werd door een hartaanval, is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd.

De universiteit van Tulane voerde het onderzoek uit en presenteerde dit woensdag tijdens de American Heart Association’s Scientific Sessions in New Orleans.

Hiervoor vergeleken zij 2.341 documenten van patiënten met data afkomstig vóór de komst van de orkaan. "Nadat Katrina onze stad heeft verwoest, merkten de cardiologie-afdelingen deze toename op", zegt hoofdonderzoeker Anand Irimpen. "Ik suggereerde daarom dat we de data eens objectief moesten bekijken en onderzoeken of dit een ware toename betrof, of dat het slechts een perceptie was."

Risicofactor

Niet alleen bleek er uit het onderzoek een verdrievoudiging van het aantal hartvaanvallen, ook bleken overlevenden van de ramp significant vaker last te hebben van aandoeningen die een risicofactor vormen voor hartaanvallen. Het aantal diabetes-patiënten groeide van 29 naar 40 procent, het percentage personen met een kransvatziekte steeg van 31 naar 48 procent en het percentage mensen met een te hoog cholesterolgehalte in hun bloed ging omhoog van 45 naar 59 procent.

Behalve het toegenomen aantal hartaanvallen werd er ook een stijging gesignaleerd in het aantal personen dat drugs gebruikt of psychische aandoeningen heeft. Ook steeg het aantal mensen dat zich niet houdt aan de voorgeschreven dosis van de medicijnen die zij moeten innemen.