Het drinken van een of meerdere glazen rode wijn voorafgaand aan het roken van een sigaret kan bloedvatschade voorkomen. Het gaat hierbij om mensen die incidenteel een sigaret opsteken.

Dit schrijft The Daily Mail op basis van onderzoek gedaan door The American Journal of Medicine. De onderzoekers onderzochten de effecten op diverse biochemische processen in het bloed van twintig gezonde niet-rokers, die voor het onderzoek drie sigaretten rookten.

De helft van de respondenten dronk een uur voor het roken rode wijn, tot het alcoholgehalte in het bloed 0,75 promille was. Voor het drinken en roken werden bloed en urine verzameld. Dit werd gedaan tot achttien uur na het drinken en roken.

Door roken wordt schade aangericht in cellen. De onderzoekers vonden bij diegenen die gedronken hadden geen veranderingen in de cellen. Daarbij heeft roken invloed op de activiteit van telomerase in cellen, zogeheten enzymen met onder andere proteïne. Roken zonder het drinken van rode wijn liet een daling van 56 procent van telomorase zien, tegenover 20 procent bij drinkers.

Verbeteren

Sigarettenrook veroorzaakt schade aan het endotheel, de binnenkant van de vaatwand, ontsteking en cellulaire veroudering. Rode wijn kan het endotheel in kransslagaders verbeteren.

Het onderzoek is gedaan onder jonge, gezonde niet-rokers. De onderzoekers stellen dat er geen uitspraak kan worden gedaan over ouderen, zieken of chronische rokers. Desalniettemin zeggen ze dat deze studie veel kan betekenen voor toekomstig onderzoek naar bloedvatschade bij mensen.

Risico

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds laat aan NU.nl weten dat dit onderzoek niet als aanmoediging moet worden beschouwd om meer te drinken en/of te roken. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol de kans op zeven soorten kanker aanzienlijk vergroot, waaronder darm- en borstkanker." 

"Dit risico wordt nog groter wanneer alcoholconsumptie wordt gecombineerd met roken. Vooral het risico op kanker in de mond wordt vergroot. De gezondheidsrisico's hiervan wegen vele malen zwaarder dan de mogelijke voordelen van het drinken van rode wijn."