Slecht slapen vergroot mogelijk de kans op een onregelmatige hartslag, ook wel bekend als boezemfibrilleren of atriumfibrilleren.

Dat blijkt uit onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens de American Heart Association Scientific Sessions in New Orleans.

Het was al bekend dat mensen met het Obstructief Slaap-apneu Syndroom (OSAS), waarbij je slaap wordt onderbroken door perioden van ademstilstand, risico lopen op atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren kan leiden tot een hartaanval, hartfalen en andere complicaties.

Of er ook een relatie is tussen een verstoorde slaap en atriumfibrilleren bij mensen zonder slaapapneu, was tot nu toe onduidelijk.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië analyseerden drie studies om erachter te komen wat de effecten zijn van slechte slaap op atriumfibrilleren.

Hun onderzoek toonde aan dat een verstoorde slaap, inclusief insomnia, verband kan houden met atriumfibrilleren. Verder werd duidelijk dat mensen die 's nachts regelmatig wakker zijn, 26 procent meer kans hebben om atriumfibrilleren te ontwikkelen vergeleken met mensen die niet zo vaak wakker worden. Ten slotte hebben mensen met insomnia 29 procent meer kans om atriumfibrilleren te ontwikkelen vergeleken met mensen die geen insomnia hebben.

Remslaap

Een aparte analyse van alle data toonde aan dat een kortere remslaap bij iemand zonder slaapapneu mogelijk een verhoogde kans geeft op het ontwikkelen van atriumfibrilleren. De precieze link tussen slaap en het ontstaan van atriumfibrilleren blijft onduidelijk.

"Zelfs zonder een duidelijk begrip van de onderliggende mechanismen geloven wij dat deze bevindingen suggereren dat het een goed idee is om bepaalde technieken te gebruiken om slaapkwaliteit te verbeteren om een onregelmatige hartslag te voorkomen."