Patiënt ziek door varkensgriep

Twee weken geleden is bij een patiënt met ernstige griepklachten vastgesteld dat dit door een varkensgriepvirus is veroorzaakt. De patiënt is inmiddels hersteld.  

Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het type griepvirus waar het omgaat, Influenza A (H1N1), komt al jaren voor bij varkens waarbij het milde klachten veroorzaakt. Eerder werd de infectie in 1986 en 1993 bij een mens vastgesteld. De patiënt was recent in een stal met varkens geweest.

Besmetting

Uit voorzorg zijn de directe contacten van de patiënt tien dagen gevolgd en onderzocht als zij klachten kregen die kunnen passen bij (milde) griep. Uit dit monitoringsonderzoek van de GGD blijkt dat er geen andere mensen besmet zijn geraakt met het varkensgriepvirus.

De infectie met het varkensgriepvirus heeft geen verband met het vogelgriepvirus (H5N8) dat recent bij watervogels is gevonden.

In zeldzame gevallen gaat een dierlijk griepvirus over naar de mens. Het virus wordt daarna over het algemeen niet of slechts beperkt overgedragen op andere mensen.

Mensen

De ziekteverschijnselen na een infectie met een dierlijk griepvirus lijken op die van de griep bij mensen. De klachten zijn in het algemeen mild: koorts, neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en spierpijn. Soms kunnen de klachten ernstiger verlopen met bijvoorbeeld een longontsteking.

Vooral mensen die intensief en langdurig contact hebben met besmette dieren lopen risico om ziek te worden van een dierlijk griepvirus. Dat geldt bijvoorbeeld voor varkenshouders en hun medewerkers.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie