Steeds meer ouderen op spoedeisende hulp na val

Steeds meer 65-plussers belanden na een val op de eerste hulp. Dit aantal is in tien jaar met 40 procent gestegen. 

In 2015 ging het om 97.400 ouderen, blijkt uit onderzoek dat VeiligheidNL dinsdag naar buiten brengt in de Volkskrant. Ten opzichte van 2012 komen in 2016 16 procent meer ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht. Deze stijging is sterker dan op grond van de vergrijzing viel te verwachten. Volgens VeiligheidNL liepen de medische kosten na valpartijen op tot 912 miljoen euro in 2015. 

"De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis wonen. Maar er is nog onvoldoende aandacht voor de risico's en de preventie daarvan", zegt Saskia Kloet, ouderenspecialist van VeiligheidNL tegen de Volkskrant. Ze stelt tevens dat de huisarts het medicijngebruik van ouderen die onder de risicogroep vallen onder de loep moet nemen. Daarbij zouden gemeenten woningen van deze ouderen moeten bekijken. 

Bovendien blijkt dat acht op de tien ouderen die binnenkomen op de Eerste Hulp na een valongeval, al een verhoogd valrisico hadden voorafgaand aan een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. 

In oktober publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek al een onderzoek; in tien jaar tijd is het aantal ouderen dat overleden is aan de gevolgen van een val verdubbeld is.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie