'Sterke bittere smaak verdubbelt zoutconsumptie'

Mensen die bittere smaken sterker proeven, zouden meer zout eten. Door de sterkere bittere smaak zijn mensen eerder geneigd om twee keer meer zout te eten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

"Mensen doen dit waarschijnlijk om de bitterheid te compenseren", zegt hoofdonderzoeker Jennifer Smith van Scientific Sessions tegen de American Heart Association.

De onderzoekers analyseerden de data van 407 mensen uit de Amerikaanse staat Kentucky die een verhoogde kans hebben op hartziekten. De eetgewoonten van de participanten werden met elkaar vergeleken.

Hoe iemand de bittere smaak ervaart wordt bepaald door een gen. Niet iedereen heeft dit gen, waardoor diëten beter afgesteld kunnen worden op de behoeftes van mensen aan de hand van genprofielen.

De wetenschappers denken dat hun onderzoek medici en diëtisten kan helpen met het samenstellen van diëten door mensen die bittere smaken sterker ervaren andere alternatieven te bieden om de smaak te verminderen. Andere kruiden en smaken zouden hierbij kunnen helpen.

Ook werd er gekeken naar de eetgewoonten van de participanten en de varianten van een gen die beïnvloeden hoe sterk een bittere smaak wordt geproefd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie