'Mensen met ongeneeslijke vorm van kanker leven steeds langer'

Mensen leven steeds langer met ongeneeslijke kanker ondanks dat zij jarenlange uitzaaiingen hebben. Nieuwe medicijnen of herhaalde behandelingen houden de ziekte onder controle.

Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) opgevraagd door de Volkskrant.

Het IKNL keek bij vijftien vormen van kanker naar hoeveel patiënten al uitzaaiingen hadden bij de diagnose en hoeveel procent van deze mensen na vijf en tien jaar nog leefde. Daaruit bleek dat het aantal mensen dat na vijf jaar nog in leven was gemiddeld toenam van gemiddeld 6,9 naar 8,6 procent in twintig jaar tijd.

Het aantal mensen dat na tien jaar nog leefde, steeg van gemiddeld 3,5 procent naar 4,4 procent in vijftien jaar tijd. In het onderzoek zijn niet alle vormen van kanker meegenomen.

Borstkanker

De overlevingskans verschilt bij verschillende vormen van kanker. Zo zou uit de cijfers naar voren komen dat bij uitgezaaide melanoom na tien jaar 10 procent van de patiënten nog leeft. Bij longkanker met uitzaaiingen is dit 0,8 procent. Het IKNL wijt dit aan een gebrek aan de juiste medicijnen.

De kans op overleving bij borstkanker steeg de laatste tien jaar juist doordat betere medicijnen beschikbaar waren, aldus het Kankercentrum in de krant.

Volgens het IKNL waren er begin dit jaar 27.800 patiënten die al minstens vijf jaar kanker met uitzaaiingen hebben.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie