Verschillende ziekenhuizen stoppen met aanbieden NIPT

Een aantal ziekenhuizen stopt met het aanbieden van de NIPT (niet-invasieve prenatale test), nadat BNR naar buiten had gebracht dat het Belgische bedrijf GENDIA de medische gegevens van patiënten gebruikt voor commerciële doeleinden.

Het gaat om het OLVG in Amsterdam en het Westfries Gasthuis in Hoorn, aldus BNR.

GENDIA, het bedrijf achter de test, gebruikt de gegevens van vrouwen die een NIPT laten doen om hen een kanker-risicotest aan te bieden. Dat vinden de ziekenhuizen die nu stoppen met de test onacceptabel.

Met een NIPT kan worden vastgesteld of een ongeboren kind het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft.

Opheldering

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt dat België opheldering moet verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen. Ze heeft de Nederlandse toezichthouder op de privacy gevraagd om voor tekst en uitleg aan te kloppen bij zijn Belgische tegenhanger.

Schippers vraagt zich af of GENDIA geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden. Ze begrijpt niets van het verweer van de Belgische autoriteiten dat GENDIA een privékliniek is. "In Nederland valt iedereen die bepaalde behandelingen uitvoert gewoon onder de wet", zei Schippers vrijdag.

De minister begrijpt goed dat ziekenhuizen de Belgische NIPT voorlopig niet meer aanbieden. Ziekenhuizen die dat nog wel doen, moeten patiënten goed voorlichten, vindt ze.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie