Kinderen die geboren zijn nadat hun vader de vruchtbaarheidsbehandeling TESE-ICSI heeft ondergaan hebben niet meer risico op gezondheidsproblemen dan kinderen die zonder behandelingen zijn verwekt. Bij de behandeling worden zaadcellen direct uit de zaadbal gehaald.

Het Radboudumc onderzocht ruim vierhonderd kinderen die tussen 2008 en 2016 middels de vruchtbaarheidsbehandeling ter wereld kwamen, zo schrijft De Volkskrant donderdag. De ouders vulden in de jaren na de geboorte vragenlijsten in over de ontwikkeling van hun kind.

Ook werden 103 vijfjarigen uitgenodigd langs te komen voor tests op het gebied van gedrag, cognitie, lichamelijke ontwikkeling en motoriek. Hun resultaten werden vergeleken met gegevens over hoe een kind zich gemiddeld hoort te ontwikkelen.

Uit beide onderzoeksmethoden bleek niet dat er zorgwekkende problemen ontstonden bij de kinderen. Enkel de motoriek van de kinderen bleek iets slechter te zijn dan gemiddeld, maar wel binnen de grenzen van de normale ontwikkeling. De kinderen geboren uit TESE hadden minder gedragsproblemen en een iets hoger IQ dan gemiddeld. Volgens hoofdonderzoeker Aukje Meijerink komt dat doordat vrij veel ouders die de behandeling moesten doen hoogopgeleid waren.

Onrijp zaad

Bij sommige mannen met vruchtbaarheidsproblemen zitten er geen zaadcellen in het sperma, maar via een chirurgische ingreep zijn ze wel direct uit de zaadbal te halen. Die cellen worden in de eicel geïnjecteerd. Deze manier om zaadcellen te verkrijgen, Testiculaire Sperma Extractie (TESE), was in Nederland lange tijd verboden omdat er twijfels waren over gezondheidsrisico's bij kinderen omdat wordt gewerkt met onrijp zaad.

De behandeling werd tussen 2007 en 2014 in het kader van het onderzoek enkel uitgevoerd in het Radboudumc en het AMC. Twee jaar geleden bleek al dat de kinderen die in die periode via TESE ter wereld kwamen, niet meer geboorteafwijkingen hadden dan bij andere vruchtbaarheidsbehandelingen gemiddeld voorkomen.