Twee landbouwbedrijven in Gelderland en Flevoland zijn getroffen door de plantenziekte bruinrot waardoor partijen pootaardappelen zijn besmet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen getroffen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Bruinrot is een besmettelijke aardappelziekte, veroorzaakt door een bacterie die voor mensen niet schadelijk is. De ziekte komt nog maar zelden voor. In 2009 werd bruinrot voor het laatst in pootaardappelen aangetroffen en in 2011 voor het laatst in consumptieaardappelen.

De twee getroffen telers hebben gebruikgemaakt van pootgoed dat door één bedrijf is aangeleverd. De bacterie komt voor in oppervlaktewater. De NVWA vermoedt dat de aardappelen bij dit bedrijf besmet zijn geraakt in 2015 toen tijdens een zware storm oppervlaktewater op de akkers van deze onderneming terechtkwam.

De NVWA richt het onderzoek, naast de twee getroffen telers, op nog vijf andere pootgoedtelers. Bij twee ondernemingen zijn partijen verdachte aardappelen gevonden, bij de drie overige is geen bruinrot vastgesteld. Het onderzoek is nog niet afgerond.