Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vereniging voor Plastisch Chirurgie eist opheldering risico's borstimplantaten

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chrirurgie eist opheldering over de risico's van siliconen borstimplantaten. Na pathologisch onderzoek is aangetoond dat gelekte siliconen uit borstimplantaten terecht kunnen komen in de hersenen en het ruggenmerg.
Door NU.nl

In het televisieprogramma Zorg.nu vertellen dokter Henry Dijkman en plastisch chirurg Rita Kappel hoe ze het lichaam van een patiënte wier lichaam is afgestaan aan de wetenschap onderzocht hebben.

De vrouw had last van haar implantaten maar kon niet bewijzen dat haar klachten werden veroorzaakt door haar siliconen. De onderzoekers stelden in september al tegenover Nieuwsuur dat alle borstimplantaten na verloop van tijd gaan lekken, waardoor deeltjes in het lichaam terecht komen.

In juni bracht het RIVM nog een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat alle technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten in Nederland onder de maat zijn.

Dit betekent dat de veiligheid van alle borstimplantaten in Nederland niet gegarandeerd kan worden. Zo heeft het RIVM door incomplete informatie van de fabrikanten niet kunnen beoordelen of de mechanische testen, waarmee de sterkte van de buitenlaag kan worden getest, voldoende zijn geweest. Het is niet duidelijk hoe snel de borstimplantaten gaan scheuren.

Zorg.nu is op dinsdag om 21.25 uur te zien bij NPO 1.

Aanbevolen artikelen