Zorgverzekeraars moeten zich tijdens de overstapcampagnes eind november meer richten op de hulp die zij verzekerden willen bieden dan op de laagst mogelijke zorgpremie waar zij de afgelopen jaren reclame mee maken.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester dinsdag tegen NU.nl.

Zij wil minister Edith Schippers woensdag in een debat in de Tweede Kamer oproepen om de Nederlandse Zorgautoriteit opdracht te geven om de overstapcampagne te monitoren en daarover te rapporteren.

Zij stoort zich aan de jaarlijks terugkerende reclames van zorgverzekeraars die, naar haar inzicht, verzekerden enkel met lage premies proberen te verleiden over te stappen. Volgens de PvdA’er hebben de verzekeraars echter een wettelijke vastgelegde dienstverlenende taak.

"Dat gaat bijvoorbeeld om bemiddeling bij wachtlijsten. Veel mensen weten niet dat je verzekeraar op zoek moet naar een oplossing als een ziekenhuis tegen je zegt dat je moet wachten op een operatie", aldus Bouwmeester. 

Passief

Ook vindt zij dat veel verzekeraars te passief zijn. "Verzekeraar moeten veel meer inspelen op vragen van verzekerden. Als je bijvoorbeeld een heupoperatie moet ondergaan, dan zou je verzekeraar je moeten helpen en vertellen waar je op moet letten en wat de ervaringen zijn met verschillende ziekenhuizen. Verzekeraars zouden je bijvoorbeeld ook kunnen bellen na een operatie om te vragen hoe het ging en of je klachten hebt over het ziekenhuis of de arts."

Een meer dienstverlenende taak zou wel betekenen dat de zorgverzekeraars meer personeel moeten aannemen voor de bemiddeling, voorlichting en nazorg. Als daardoor de premie zou stijgen, dan moeten de verzekeraars dat zelf ophoesten, vindt Bouwmeester.

"Dan verlaag je het salaris van de topbestuurders of maak je minder winst. Vergeet niet dat zorgverzekeraars enorm veel geld in kas hebben."

Aanpassen

Als verzekeraars hun campagnes, die over twee weken van start gaan, al in de steigers hebben staan, dan moeten ze die snel aanpassen. Bouwmeester vindt niet dat zij te laat is met haar oproep. "Als zij hun campagnes al af hebben, is dat hun probleem."