Bijna geen enkele babylotion of -crème bevat verboden parabenen. 75 van de 76 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte producten voldoen aan de veiligheidseisen.

Dit maakte de NVWA maandag bekend in een lijst met de onderzochte babylotions en -crèmes.

In het voorjaar van 2016 onderzocht de NVWA 36 babylotions en -crèmes van 55 verschillende merken; 37 producten voor de verzorging van babybilletjes en 39 producten voor verzorging van het hele lichaam.

Er zijn voor het onderzoek alleen monsters genomen van producten die niet bedoeld zijn om te worden afgespoeld.

Etiketten

Voor het onderzoek werd gekeken naar de aanwezigheid van parabenen, de juistheid van etiketten, de aanwezigheid van een waarschuwing "niet gebruiken in het luiergebied" bij aanwezigheid van propyl- of butylparabeen in producten voor de verzorging van het hele lichaam, en de juistheid van de 'vrij van parabenen'- claims.

Hoewel een aantal parabenen onder voorwaarden is toegestaan als conserveermiddel in cosmetische producten, gebruiken de meeste producenten deze stoffen dus niet meer. In het product dat niet aan de veiligheidseis voldeed, werd propylparabeen aangetroffen. Ook was het etiket onjuist. De verkoop van het product is nu verboden. 

Schadelijk

De Europese veiligheidseisen voor het gebruik van parabenen in cosmetische producten werden in 2015 aangescherpt. Parabenen kunnen volgens wetenschappers hormoonverstorend werken als ze in verzorgingsproducten zitten die bestemd zijn voor kinderen onder de drie jaar of producten die niet worden afgespoeld. Door de vaak geïrriteerde huid van babybilletjes is de opname van parabenen mogelijk hoger dan bij een normale huid.

Bij gebruik op een normale huid en voor andere toegestane parabenen zijn er geen risico's wanneer ze volgens de voorschriften worden gebruikt.